Контактні дані
10 дарунків тваринного світу
Пропонуємо вашій увазі десятку дарунків тваринного миру, застосовуваних у косметології. Кожний з них являв собою у свій час ціла подія у світі краси. Мускус - пахучий секрет мускусної залози самця кабарги. Кабарга - парнокопитна тварина з довгими, гострими, загнутими назад іклами. Це дуже невелика тварина – розміром з вівчарку. Мускусна сумка розташована поруч із пупком тварини, має округлу форму й містить 30-50 г мускусу. Ця речовина червоно-бурого кольору з характерним стійким заходом, який зникає при висушуванні й з'являється при зволоженні.
Мускус - популярний засіб у гомеопатії й східній медицині, де застосовується у висушеному й розтертому виді. Добути мускус дуже складно, тому що кабарга живе в глухих тайгових зонах Східного Сибіру, Алтаю, Примор'я. Саме тому, на жаль, кабарга є завидною метою для браконьєрів - мускус дуже дорогий. У парфумерії використовується для закріплення заходу при виготовленні високоякісних парфумів.
Кошеніль – маса висушених комах ложнощитовок. Живуть у Мексиці, Гватемалі, Гондурасі, Сальвадорі, за деяким даними у Вірменії й Азербайджані. У Мексиці одержують до 5 поколінь у рік! Маса легко розтирається в порошок без заходу з гіркуватим смаком. З деякими барвниками порошок дає яскраво-червоне фарбування - на цьому засноване одержання з кошенілі барвника карміну.
Кармін має переваги перед штучними барвниками: нешкідливість для людини й стійкість кольору в часі. Під індексом Е120 кармін входить до реєстру "Харчових добавок, що не виявляють шкідливого впливу на здоров'я людини при використанні для виготовлення харчових продуктів" і використовується в якості барвника в харчовій промисловості. Кармін застосовують у парфумерній і косметичній промисловості для підфарбування в рожевий колір різноманітної продукції: зубних паст, шампунів, рідкого мила, гелів для душу, бальзамів для волось. Різноманітні відтінки барвника широко застосовуються при виробництві губної помади.
Бодяга - прісноводна губка, яка застосовується у висушеному й розтертому виді. Кістяк бодяги складається із дрібних кремнієвих иголочек, склеєних між собою. Зовнішній вигляд бодяг різноманітний, але найчастіше вони утворюють колонії у вигляді кущів або грудок, фарбування яких може бути різноманітної: від зеленої до бурою. Зустрічається бодяга на невеликій глибині в ріках, озерах і ставках ( у тому числі в Росії). Як місце проживання вибирає корча, камені, стовбури дерев. У висушеному виді бодяга являє собою тендітні, пористі й легкі шматки зі своєрідним заходом.
Препарати з бодяги використовуються для відомості синців, у косметології успішно застосовуються маски з бодягою, що виявляють стимулюючу й дратівну дію. У медицині застосовується як місцевий дратівний засіб при ревматизмі й забитий місцях, у гомеопатії - у якості настойки при невралгії.
Туалетна губка - морська губка, кістяк якої складається з густої мережі рогових волокон. Ці утвори еластичні, пористі, добре поглинають воду. У природніх умовах досягають більших розмірів - до 20 див. Можуть бути різноманітних квітів: сірі, коричневі, жовті, чорні. Ростуть у вигляді ноздреватих грудок. Промисел губок широко розвинений у Червоному, Середземнім морях, Мексиканській затоці, Карибськім морі, Індійському океані, у берегів Австралії. У Японії створені штучні плантації по вирощуванню туалетних губок.
Здавна губки використовувалися для миття тіла. Пізніше стали застосовуватися як кровоспинне. Вони мають прекрасні вбираючі властивості, тому цінуються як допоміжний засіб для зняття макіяжу й легкого косметичного масажу.
П'явка медична - п'явка, що має на спинці помаранчево-жовті смужки. Тіло складається з 100 кілець. На передньому кінці перебуває 10 пара очей і кровососущий апарат. Ротовий отвір з'єднаний зі стравоходом і більшим шлунком. П'явка здатна висмоктувати крові в 2-3 рази більше власної маси тіла через наявність у тілі "кишень". У живій природі існує дуже багато видів п'явок. Визначення виду й вилов представляють більші складності, тому вирощують п'явок на спеціальних биофабриках.
Застосовують п'явок у медицині через особливий хімічний склад слини. Гирудин зменшує свертиваемость крові, інші компоненти впливають на біологічні механізми людини. П'явки використовуються й для косметичних цілей при безпосередньому накладанні п'явки на біологічно активні рефлекторні зони. У косметичних засобах утримуються екстракти п'явок (креми для ніг, бальзами-бад, креми й лосьони для старіючої шкіри).
Ікра - насамперед, коштовний харчовий продукт. Одержують її з далекосхідних лососів: горбуші, кежи, нерки, кижуча. Ця ікра може бути від яскраво-жовтогарячого до цегельного кольору ( залежно від виду лососів). По живильній цінності ікра перевершує багато харчових продуктів. Містить до 33% білків, до 12% жиру, багато амінокислот, жирні кислоти, мінеральні речовини (мідь, цинк, кобальт, залізо, нікель, калій, натрій), вітаміни (жиророзчинні - А, D і водорозчинні - В, З).
Батьківщина кремів на основі червоної й чорної ікри - Франція й Англія. Останнім часом подібна косметика одержала широке поширення, тому що ефект від неї виправдовує досить високу ціну на продукцію. Застосування настільки екзотичного для косметики продукту пов'язане з дуже багатим збалансованим хімічним складом ікри, який комплексно впливає на шкіру, омолоджуючи її. Ікряна косметика гарна ще й тим, що універсальна для будь-якого віку.
Спермацет – тваринний віск, що добувається виморожувановим кашалотового жиру, у якім утримується кашалотовое масло. Кашалот – величезний кит з нерозмірне великою головою, у його черепній коробці перебувають так звані «спермацетові порожнини», що містять кашалотовий жир. Спермацет уводиться до складу косметичних і лікарських препаратів разом з жировими речовинами для зм'якшення й харчування шкіри. Сприяє регенерації шкіри, має захисні властивості.
Амбра – воскоподобное речовина, що дісталася нам від кашалотів. Воно утворюється в травному тракті цих китів. Свіжа амбра має чорний колір і різкий неприємний захід. Під дією сонячних променів, кисню й морської води вона твердіє, здобуваючи сірий колір і тонкий приємний захід, завдяки якому високо цінується в парфумерії – недарма амбру називають «легендою східної парфумерії».
Як пахощі й ліки амбра відома із прадавніх часів. Натуральна амбра - у цей час дуже дорогий продукт, тому що китобійний промисел практично припинений. У парфумерії застосовується здебільшого амбра, отримана синтетичним шляхом. Амбра зміцнює парфумерні композиції, надає аромату теплоту й стійкість, підкреслюючи м'які квіткові ноти. Ця коштовна речовина використовується ще й у гомеопатії для готування настойок і гранул.
Ланолін - основний компонент промивних вод овечої вовни. Безводний ланолін містить холестерин, ефіри холестерину й воску. Ланолін добре проникає вглиб шкіри разом з лікарськими речовинами, носіями яких є. Добре змішується з водою з утвором емульсії.
У лікарських і косметичних засобах використовується в основному в комбінації з вазеліном і іншими компонентами, тому що чистий ланолін може закупорювати волосяні фолікули й має велику в'язкість. Ланолін не прогоркает, не дратує шкіру, залишається хімічно й біологічно нейтральним навіть при тривалім зберіганні. Останнім часом кількість ланоліну в косметичних кремах намагаються зменшити, заміняючи його більш сучасними основами. При збалансованому й грамотно складенім співвідношенні інгредієнтів ланолін у складі крему допомагає активним речовинам виявити своя дія. Нестерпність ланоліну зустрічається дуже рідко.
Норковий жир здатний відновлювати гидро-ліпідний захисний бар'єр шкіри, тому як містить жирні кислоти ( до 70%), необхідні для цього процесу. Має прекрасну проникаючу здатність, зм'якшує й харчує шкіру, при нанесенні не залишає жирної плівки на особі, повністю усмоктується.
Норковий жир уводять у косметичні креми в кількості до 10%, при перевищенні цієї концентрації порушується стабільність крему при зберіганні й може з'явитися неприємний захід. Норковий жир не виявляє дратівного й аллергизирующего дії, і його зміст не обмежений дерматологічними вимогами.
Наука не варто на місці, з кожним роком синтезується усе більше нових речовин, але деякі натуральні з'єднання поки не вдається відтворити хімічним шляхом. Ряд продуктів тваринного походження стоїть на косметичному ринку надзвичайно мало, інші – обґрунтовано дорого. Від деяких компонентів сучасні косметичні виробництва відмовляються як від застарілих, але заперечувати їхню значну роль у розвитку косметичної промисловості неможливо.
Автор: Зоріна Ольга
Нова акція!

Супер-акція салону краси "Елія"
При замовленні послуг в нашому салоні на суму, що перевищує 1000 грн., Ви отримуєте подарунковий сертифікат в розмірі 150грн. на інші послуги салону.
Детальніше про цю та інші діючі акції Ви можете дізнатись тут.



