Контактні дані
Східні рецепти: мистецтво макіяжу. Частина 1
Якщо вам доводилося бувати в Дамаску, Стамбулі, Делі або в будь-якім іншім східнім місті, те, швидше за все, ви відвідували й знамениті східні базари. Важко не розгубитися серед строкатого достатку. Торговці спеціями, насіннями, травами, шматочками кори й смол, якимись незнайомими мінералами, гілками й коріннями навперебій пропонують свій екзотичний товар. Ви не могли не здивуватися, дивлячись на гори невідомих предметів – для чого вони все потрібні? Де їх добувають? У яких цілях – кулінарних, медичних або косметичних – вони вживаються? Протягом багатьох тисячоріч ці товари перевозилися по знаменитих східних торговельних шляхах: з Китаю в Сирію, з Аравії в Індію, з Вавилона в Єгипет. Разом з товаром з вуст у вуста передавалися й рецепти їх використання, повідомлялися корисні властивості й іноді пов'язані з ними легенди. Так століттями збирали знання й найбагатший досвід східної народної медицини й косметики. Охоронницями прадавніх секретів були, звичайно, жінки. Недарма про красу східних жінок – Клеопатри, Шехрезади, цариці Савской і багатьох інших - ходять численні легенди. По свідченнях істориків, саме на Сході виник культ краси.
Про першу появу косметики ще за 10 тис. років до нашої ери свідчать древнемесопотамские й давньоєгипетські тексти й артефакти. Красуні Єгипту, Аравійського півострова й Передньої Азії одними з перших навчилися доглядати за собою й підкреслювати свою красу за допомогою косметичних засобів. Особливо ретельно красилися жінки, і навіть чоловіка, для різних релігійних і церемоніальних свят. Косметичні засоби й приналежності були в них не менш численні, чому в сучасних модниць. Для фарбування особи й тіла використовувалися природні мінеральні й рослинні фарби.
У численних гробницях і похованнях по всім Сході знайдені дзеркала, виготовлені зі сплаву міді з різними іншими металами з таким мистецтвом, що їх полірування й блиск не потьмяніли після тисячолітнього перебування в гробницях; бронзові щипчики для вищипування волось; шпильки й гребені, виготовлені з дерева, кості, металу або алебастру й прикрашені зображеннями тварин або птахів; пляшечки для кохля (фарби, якої жінки підводили ока й брови); палички для нанесення кохля з дерева або бронзи, змочуючи які слиною рабинь, багаті красуні підводили очі; ароматичні масла й притирання, червона й біла фарба для особи й безліч інших косметичних засобів.
Такі засоби й пристосування були знайдені не тільки в багатих гробницях, але й у самі скромні. Про багатство їх власника можна було судити не по набору косметики, а по витонченості й оформленню утримуючих її посудин і аксесуарів. Використання більшості косметичних засобів залишалося незмінним протягом багатьох тисячоріч. Для фарбування очей і брів використовувалися сурма й зола деяких рослин, наприклад, мигдалю або кореня очерету; у якості помади й рум'ян застосовувалися охра й сік різних рослин; нігті, ступні ніг і волосся офарблювали за допомогою хни; пудру виготовляли з товченої крейди або борошна. Завдяки своїм корисним властивостям, багато прадавніх засобів залишаються популярними й донині.
Одним з найдавніших косметичних засобів для очей була й залишається сурма. Сурма, або кохль (араб.Kohl, інд.Kajal), – це сульфід сурми, чорний камінь, потовчений у порошок і розведений звичайно касторовим маслом, який використовують як фарбу для вій і брів, а також для підведення знаменитих східних «стрілок». Самим якісним «чорним каменем» уважається той, який легко кришиться, має дрібні блискучі частки, не містить сторонніх домішок і гладкий зсередини. Але сурма не тільки надає виразність очам і підкреслює їхню красу, вона, крім того, дуже корисна для зору й підтримки гігієни око. Нею підводять ока навіть грудним дітям, щоб «зміцнити ока», а також у якості захисту від «злого ока». Кохль зміцнює очний нерв, лікує ранки й коньюнктивити, охороняє ока від різного роду запалень, надає очам блиск. Корисний він і людям похилого віку, чий зір ослабнув. Кохль має й ще одна примітна властивість – він відлякує комах, що немаловажне для жарких країн, де укус деяких комах в око може привести навіть до сліпоти. Крім того, кохль водостійкий. Видаляти його найкраще маслиновим (або будь-яким іншим рослинним) маслом.
Однієї із загадок, яку загадала цариця Савская Соломону, бажаючи перевірити його мудрість, під час її історичного візиту до нього, була саме загадка про сурму. Цариця Савская запитала царя Соломона: «Якщо ти так мудрий, як усе говорять, відгадай загадку. Що це за дерев'яний колодязь, уміст якого вичерпують бронзовою паличкою. У цьому колодязі - тільки камені, які змочують водою». І відповів цар Соломон: «Це посудина із сурмою, розкришеним чорним каменем, яким жінки підводять віка, а чоловіка – лікують ока. Наносять же його, змочуючи слиною бронзову паличку».
Навіть сьогодні, коли існує безліч засобів для фарбування очей, популярність сурми не тільки не зменшується, але й зростає. На будь-якому арабському суку (ринку) або індійському базарі ви дуже недорого можете купити разюче гарний флакончик з кохлем зі срібла або дерева. Це дійсно прекрасний сувенір і корисний подарунок.
У Середній Азії одним з важливих елементів краси вважалися густі й навіть зрослі на переніссі брови. З раннього віку дівчинкам підмальовували брови соком усьми, з'єднуючи їх в одну лінію над переніссям. Оскільки усьма стимулює ріст волось, через якийсь час там, де малювали брови, дійсно виростали волоски. Усьма фарбувальна (або rugola) – це трав'яниста овочева рослина із сімейства гірчичних. Свежевижатий сік усьми спочатку має яскраво-зелений колір, але він швидко темніє й стає чорним з легким смарагдовим відтінком. Дотепер сік усьми – дуже популярне в Середній Азії засіб для фарбування брів, вій і волось.
У різних країнах Сходу для фарбування губ і щік місцеві красуні використовували різні засоби. Наприклад, в арабських країнах для цього широко використовується дрібний по консистенції порошок сафлору червоного кольору. Сафлор фарбувальний - рід трав'янистих рослин Carthamus, сімейства сложноцветних. Традиційно сафлор вирощували через його дрібні жовто-жовтогарячі квіти, які використовували для косметичних і медичних цілей, у якості приправи для їжі ( як замінник шафрану), а також для фарбування тканин. Пелюстки сафлору містять два різні барвні пігменти — жовтого й червоного кольору. Жовтий пігмент уважається менш коштовним і віддаляється шляхом промивання пелюсткової маси водою. Червона речовина сафлору — картамин — важко розчинне у воді, але зате легко розчиняється в спирті й лугах.
Сафлор - дуже прадавня рослина, ще задовго до нашої ери прадавні єгиптяни офарблювали його пелюстками пов'язки для своїх мумій. Квіти сафлору можна також класти в чай у якості одного компонента або в складі квіткових чаїв, вони надають чаю приємний жовтогарячий відтінок і квітковий аромат. Крім того, із сафлору одержують харчове сафлоровое масло, широко вживане в кулінарії по всім Сході. Оскільки воно не має заходу, кольору й має здатність легко усмоктуватися, то сафлоровое масло знайшло також своє застосування в різних кремах і мазях для шкіри.
Аравійські бедуїни як помада для губ традиційно використовують червоний сік корінь Арнебии із сімейства бурачникових. Бурачниковие нараховують безліч видів, до них, наприклад, ставляться окопник лікарський, незабудка, геліотроп і медунка лікарська. Деякі застосовуються в медицині, інші - у якості медоносів, кормових, фарбувальних або декоративних рослин.
Ще одна традиційно популярні помада й рум'яна із природними пігментами – це акер (Aker), пресована глина, просочена пігментом червоного маку. Щоб нанести тон на губи або щоки, потрібно намочити палець і потерти глиняний брикетик.
Продовження випливає...
Автор: Марина Аль-Рабаки
Нова акція!

Супер-акція салону краси "Елія"
При замовленні послуг в нашому салоні на суму, що перевищує 1000 грн., Ви отримуєте подарунковий сертифікат в розмірі 150грн. на інші послуги салону.
Детальніше про цю та інші діючі акції Ви можете дізнатись тут.



